Selahattin Demirtaş'tan HDP ve Abdullah Öcalan açıklaması

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Demirtaş, "Öcalan'ın çözümdeki önemli rolünü yadsıyan, yok sayan politikaların başarı şansı yoktur" dedi.

Geçtiğimiz günlerde katıldığı duruşmada "Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir” dediği belirtilen Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

"ÇÖZÜM, ANAYASAL VE YASAL ZEMİNDE GERÇEKLEŞMELİ"

"Kürt sorununun farklı başlıkları ve boyutları bulunuyor. Çözüm, anayasal ve yasal zeminde gerçekleşmek durumundadır ve doğal olarak bunun yeri TBMM'dir. Burada da HDP başta olmak üzere siyasi partiler çözümün muhataplarıdır" diyen Demirtaş, şunları söyledi: "Bununla birlikte, sorunun tüm boyutlarıyla kalıcı şekilde çözülebilmesinin yegane yolu, tüm tarafları yasal zeminde çözüme dahil etmektir. Bu anlamda, Öcalan'ın çözümdeki önemli rolünü yadsıyan, yok sayan politikaların başarı şansı yoktur."

Çözümün sağlanması için her aktörün farklı düzeyde rolü ve önemi bulunduğunu belirten Demirtaş, "Aktörlerin herhangi birini yok sayılarak, karşılaştırılmaya çalışılarak aranan çözüm, çözüm değil, ya saf hayal ya da art niyettir" ifadelerini kullandı.

"KİMSE OLMAYAN ŞEYLER ÜRETMESİN"

Demirtaş, şöyle devam etti: "Bu vesileyle, bizimle çalışma yürüten ve fedakarca dayanışma gösteren avukatlarımız, danışmanlarımız ve parti genel merkezimiz hakkında kullanılan dile, eleştiri sınırlarını aşan ifadelere cevap vermek istemiyorum. Herkesi daha dikkatli ve özenli davranmaya davet ediyorum. Kimse olmayan şeyler üretmesin."

Demirtaş, açıklamalasını "Bu zorlu ve tarihi süreçte komplo teorilerini bir kenara bırakıp canla başla mücadele etmek dışındaki tüm seçeneklere kapalı olacağız ve direne direne kazanacağız" ifadeleriyle sonlandırdı.

Öte yandan Demirtaş, açıklamasına şu notu düştü: "Duruşmanın SEGBİS çözüm tutanakları çıktığında sizlerle paylaşacağız. Haberi yapan gazeteci arkadaşların herhangi bir art niyeti de yoktur, çarpıtması da. Haber eksik, haberdeki sözler bağlamından kopuk olduğundan ve sanki HDP'yi tümden yok sayan bir anlam çıktığı için düzeltme ihtiyacı doğmuştur."

NE OLMUŞTU?

Demirtaş'ın, salı günü Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı Kobani duruşmasında "Çözmek için birilerinin cesaretli davranması gerekir. Özgürlüğünden feragat etmesi gerekecek. Korkak ve kaypak siyasetçilerle bu iş yürümez. Bize fedai siyasetçiler lazım. Terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir" dediği belirtildi.

6 Eylül günü, HDP’nin resmi Twitter hesabından, Demirtaş’ın duruşmada “Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir” açıklamasını yaptığı şeklinde bir mesaj paylaşıldı. Açıklamanın uzun hali de partinin internet sitesinde yayımlandı. Ancak daha sonra bu Twitter mesajı ve internet sitesi içeriği silindi.

BBC Türkçe’nin görüştüğü HDP’nin Basın Bürosu yetkilileri, savunmadan yapılan haberde bazı maddi hatalar olduğunu fark etmeleri üzerine bu yola başvurduklarını belirtti.

Selahattin Demirtaş'ın basın danışmanı Zınar Karavil, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Demirtaş'ın savunmada yer alan ifadelerin "haberleştirilirken bağlamından koparıldığını" ifade etti.

Karavil açıklamasında şunları söyledi:

"1- Demirtaş bugün duruşmada bir saati aşkın süre savunma yaptı. Sorunların silahla, şiddetle çözülemeyeceğini, PKK'nin silahları bırakması gerektiğini, bunun için de Öcalan ile görüşülmesi gerektiğinin doğru olacağını belirtti.

2- Demirtaş'ın savunması haberleştirilirken acele edildiğinden, sözleri bağlamından koparılmıştır. Durum budur ve Demirtaş bu görüşünü istikrarlı bir şekilde defalarca kamuoyuyla paylaşmıştır.

3- Ayrıca, Demirtaş'ın savunmasının SEGBİS tam çözümü, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır."

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 32 28 1 87
2 FB  Fenerbahçe 32 27 1 85
3 TS  Trabzonspor 32 16 12 52
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 ÇRZ  Ç.Rizespor 32 14 12 48
6 İBFK  Başakşehir 32 13 12 46
7 KSM  Kasımpaşa 32 13 12 46
8 SVS  Sivasspor 32 11 10 44
9 ANT  Antalyaspor 32 10 10 42
10 ALNY  Alanyaspor 32 10 10 42
11 ADS  Adana Demir. 32 9 10 40
12 SAMS  Samsunspor 32 10 14 38
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 32 10 12 37
15 KON  Konyaspor 32 8 12 36
16 HTY  Hatayspor 32 7 13 33
17 GFK  Gaziantep FK 32 8 17 31
18 FKGK  Karagümrük 32 7 16 30
19 PNDK  Pendikspor 32 7 16 30
20 İST  İstanbulspor 32 4 21 16

Reklam

E-Bülten Aboneliği