Demirtaş'ın savunması için açıklama: Bağlamından koparıldı

 IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 16’ncı duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde sürüyor. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6'ncı oturumu görülen duruşmaya, HDP’li milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda avukat ve izleyici katıldı. Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) bağlı Avukat Hakları Merkezi’nden (AHM) bir temsilci de gözlemci olarak yer aldı. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Duruşmada ilk söz verilen Kürt siyasetçi Sibel Akdeniz, Kürtçe’nin Kirmançkî lehçesi ile hazırladığı savunmasının Türkçe yazılı tercümesini 9 Eylül'de günü mahkeme heyetine sunacağını belirtti. Sonrasında mahkeme başkanı, iddia makamına mütalaanın hazır olup olmadığını sordu. 78 sayfa olduğu bildirilen mütalaanın dosyaya yazılı olarak sunulacağını bildiren mahkeme başkanı, mütalaanın siyasetçilerin bulunduğu infaz kurumlarına da müzekkere yazılarak ulaştırılmasına karar verdi.

'İŞKENCE YAPIYORSUNUZ'

Ardından söz alan HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız, dün duruşma salonu önünde dava avukatlarına yönelik polis saldırısını kınadı. Davanın siyasi bir dava olduğunu söyleyen Parmaksız, "Bu bir cinayet. Bu dava sırasında bize işkence yapıyorsunuz ancak siyasi dönem değişince bu dava da bitecek. Bunu mahkeme dahil herkes biliyor” diye belirtti. Yakın zamanda babasını kaybettiğini belirten Parmaksız, son anlarında onun yanında olamadığını söyledi ve mahkeme heyetine, “Yükünüz artıyor” dedi. 

Nazım Hikmet’in "Provokatör" şiirinde yer alan “Bu adam sattı arkadaşını; sattı altın bir tepside arkadaşının kanlı, kesik başını” dizelerini okuyan Parmaksız, “itirafçı” olarak tanımladığı gizli tanık ifadelerine değindi. Parmaksız, "HDP’yi kapatma davasıyla bu dava eş güdümlü gidiyor. Bu bir siyasi plan. Bu davayı dört beş tane itirafçı üzerine oturtmaya çalışıyorsunuz. Bu itirafçılara dayanarak siyasi ihtiyaçlara binaen bizi yargılamaya çalışıyorsunuz. Peki Kürt sorunu itirafçılarla çözülecek mi? Böylesine büyük bir halk hareketinden bahsederken, buraya getirdiğiniz itirafçılarla sorunu nasıl çözeceksiniz? Tarih bu durumu Aziz Nesin’in trajikomik hikayeleri gibi yazacak” şeklinde konuştu. 

'İTİRAFÇILAR YALAN BEYANLARLA KENDİLERİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR'

Kürt siyasetçilerin tümünün serbest bırakılması halinde de sorunun çözülemeyeceğine dikkati çeken Parmaksız, şöyle devam etti: "Peki bütün toplumu çürütseniz, düşürseniz? Yine çözülmez. Toplumsal ve siyasal bir olayı böyle bitiremezsiniz. Düşülen durum bir acziyet. Buraya gelip konuşan itirafçılar, başkalarının mutsuzluğu üzerinden kendi mutluluklarını kurmak istiyorlar. Yalan beyanlarla kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar. Bunun nedenlerinden biri de toplumsal çürümedir. Atlas ve Hermes adında iki tane gizli tanık var. Bu isimlerin biri Olimpos tanrılarından biri de Titan tanrılarından geliyor. Bir insan kendisine neden tanrı ismi verir? Emniyet verdiyse o da garip. Bir insan kendini ismiyle büyütmek isterse güçsüzdür, zayıftır. Herhalde emniyet bu isimleri bu nedenle koyuyor. Tapınaklar büyüdükçe insanlar küçülmüştür. İsim sizi büyütmez, yaptıklarınızla anılın. Onlar yaptıkları şeyin küçücük olduğunun farkında."

DEMİRTAŞ: ÇÖZÜM İÇİN ÖCALAN YETKİLİ

Parmaksız'ın ardından Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuştu. Demirtaş savunmasında şunları söyledi: "Resmi ideolojiye uymuyorsa sanatçı da olsa, siyasetçi de olsa terörist kabul ediliyor. Burası Türk yurdudur. Sevmeyen terk etsin’ diyorlar. Hayır burası hepimizin yurdudur. Kürt olarak benim Ankara’da, Trabzon’da hakkım var. Bölünmeyi engellemenin yolu tekleştirmek değil birleşmektir. Birlik çokluktur. 'Tek dil, tek millet' Hitler’in sloganıdır. Sene 2022’de savcı önümüze bir mütalaa koymuş. Mütalaanın temelinde Kürt sorunu, Kürtçe konuşma ve Kürtlükle ilgili meseleler. Herkes ders çıkarmalı. Yüz yıldır birbirimize çektirdiğimiz acılara son vermemiz lazım. Çözmek için birilerinin cesaretli davranması gerekir. Özgürlüğünden feragat etmesi gerekecek. Korkak ve kaypak siyasetçilerle bu iş yürümez. Bize fedai siyasetçiler lazım. Terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir. Irkçılık üzerine kurulan beka çoktan yıkıldı. Artık değişim zamanıdır. Bir kısım muhalefet partisi dahil HDP’yi dışlayan ve kapatmaya çalışanlara karşı biz değişim zamanının geldiğini düşünüyoruz."

'ESKİYİ SAVUNANLAR YENİLMİŞTİR'

Demirtaş şöyle devam etti: "İtirazı olan var mı? Devletin bekasını tekçilik üzerinden kuranlar, cemaatçiler, emperyalistler itiraz ediyor, evet. Ülkeyi bölünme tehditi ile karşı karşıya bırakanlar biz değil bu mütalaanın arkasındakilerdir. Türkiye Cumhuriyeti’ne herkesten çok sahip çıkacağız. Bekacılar ve hırsızlar bir kurgu oluşturdu: HDP’nin oyu ile belirlenecek bir MGK, devlet için bir tehdit olarak görülüyor. Biz neden tehdit olalım, Binali Yıldırım’ın Hollanda’daki 26 milyar dolar serveti tehlikedir. Eskiyi savunanlar yenilmiştir. Yenilen Türk halkı değildir. Bu yenilgiden büyük bir zafer çıkacaktır. Demokratik Cumhuriyet çıkacaktır. Biz de Kürtler olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden inşa etmek için var gücümüzle mücadele edeceğiz" 

DEMİRTAŞ'IN SAVUNMASI İÇİN AÇIKLAMA GELDİ

Ardından mahkeme başkanı, iddia makamının mütalaası ve bu celsede okunan belgelere dair siyasetçilere ve avukatlarına söz verdi. Selahattin Demirtaş, davada yaşanan hukuka aykırılıkları defalarca dile getirdiklerini belirtirken, “Dosyanızda benimle ilgili bir AİHM kararı var. Orada da yargılananların siyasi saiklerle tutuklu bulunduğuna dair bir karar var. O nedenle davanın siyasi amaçlarını es geçerek tartışmak hukuku görmemek olur" dedi.

Demirtaş'ın savunmasında söylediği belirtilen ve, "Çözmek için birilerinin cesaretli davranması gerekir. Özgürlüğünden feragat etmesi gerekecek. Korkak ve kaypak siyasetçilerle bu iş yürümez. Bize fedai siyasetçiler lazım. Terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir" şeklindeki ifadelerin de yer aldığı metin hakkında akşam saatlerinde bir açıklama geldi.

Selahattin Demirtaş'ın basın danışmanı Zınar Karavil, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bugünkü savunmada yer alan ifadelerin "haberleştirilirken bağlamından koparıldığını" duyurdu. İfadenin ilk halinde yer alan "Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir" sözleri daha sonra HDP'nin açıklamalarından da çıkarıldı. Karavil açıklamasında şunları söyledi:

"1- Demirtaş bugün duruşmada bir saati aşkın süre savunma yaptı. Sorunların silahla, şiddetle çözülemeyeceğini, PKK'nin silahları bırakması gerektiğini, bunun için de Öcalan ile görüşülmesi gerektiğinin doğru olacağını belirtti.
 
2- Demirtaş'ın savunması haberleştirilirken acele edildiğinden, sözleri bağlamından koparılmıştır. Durum budur ve Demirtaş bu görüşünü istikrarlı bir şekilde defalarca kamuoyuyla paylaşmıştır.

3- Ayrıca, Demirtaş'ın savunmasının SEGBİS tam çözümü, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır."

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 32 28 1 87
2 FB  Fenerbahçe 32 27 1 85
3 TS  Trabzonspor 32 16 12 52
4 BJK  Beşiktaş 32 14 12 48
5 ÇRZ  Ç.Rizespor 32 14 12 48
6 İBFK  Başakşehir 32 13 12 46
7 KSM  Kasımpaşa 32 13 12 46
8 SVS  Sivasspor 32 11 10 44
9 ANT  Antalyaspor 32 10 10 42
10 ALNY  Alanyaspor 32 10 10 42
11 ADS  Adana Demir. 32 9 10 40
12 SAMS  Samsunspor 32 10 14 38
13 MKE  Ankaragücü 32 8 11 37
14 KYS  Kayserispor 32 10 12 37
15 KON  Konyaspor 32 8 12 36
16 HTY  Hatayspor 32 7 13 33
17 GFK  Gaziantep FK 32 8 17 31
18 FKGK  Karagümrük 32 7 16 30
19 PNDK  Pendikspor 32 7 16 30
20 İST  İstanbulspor 32 4 21 16

Reklam

E-Bülten Aboneliği